I began with the dark entrance.  I designed floating treads with a glass rail to lighten the area up and allow in much needed light.  By attaching the treads into a steel stringer buried in the wall, I was also able to widen the stairs and eliminate the heavy stringers and posts.  Modern pendants add playfulness to the modern art and work well hanging from a ceiling that has 2 different heights.


The tiny first floor half bath had an adjacent coat closet and was tucked in a dark hallway.  By eliminating the closet, I created a full bath with a walk in shower with a trough drain. Using a single pane of tempered glass, I was able to keep the space visually open as well as keeping the eye drawn to the 'liquid tiles' pattern that I used to simulate water.  This gave playful visual interest to the small space.   Finally, custom white cabinets with large drawers allow for ample storage space.


The beauty of the open concept is that it allows for wonderful entertaining and cooking spaces that allow visitors to gather together. I removed the supporting kitchen 'bar' wall and installed a 14' beam that was engineered to support the second story weight.  Moving the wall up and out allowed me to completely open the space, as well as heighten the ceiling to create the feeling of a larger space.   I wanted to create interest on this wall of cabinets by designing this last cabinet to look like a mid century modern piece I had seen and loved.  After sketching the details, it was custom crafted from solid walnut and includes built in lighting and electrical, along with glass pocket doors that close to tidy up the space.


The living room was a continuation of the dark 1980's heavy oak trim.  The heavy paneling was removed, along with the oak flooring, and all matching colonial moldings and trims.   New Amish crafted 5" white oak semi engineered flooring was installed and the fireplace was reworked using layered Turkish limestone panels.   All window casings were changed to a custom 'shadow box' style stained to match the kitchen and staircase walnut.  An accent wall was painted with Sherwin Williams "Software" blue/gray paint.  The furniture is a mix of traditional pieces and a Milo Baughman sofa & chair completes the airy modern look.